Logotyp ring
Gastrskopi Göteborg
Koloskopi

Koloskopi Göteborg och Heden

Engelbrektsgatan 59,
412 52 Göteborg


Mage & tarmbesvär

Gastroskopi

Gastroskopi är en undersökning som innebär att man med en böjlig slang med kameraoptik längst fram går in via munnen och undersöker matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen. Du kommer att bedövas i svalget med en spray som minskar kräkreflexen, då går undersökningen lättare. Vi kan också erbjuda lugnande medicin om du känner dej orolig inför ingreppet.


När utför man en gastroskopi?

Patienter som har smärta i övre delen av magen, sura uppstötningar och halsbränna eller misstanke om glutenintolerans brukar ofta utredas med gastroskopi.


Åtgärder under gastroskopin

Ofta tas ett vävnadsprov (s.k. biopsi) från slemhinnan, det är ingenting du känner av under undersökningen. Ibland tas prov på helicobacter, en bakterie som kan orsaka magsår. Detta provsvar kommer inom ett dygn och om du har dessa bakterier så kommer du att få antibiotika. Andra prover skickas på analys för att utesluta olika sjukdomar, detta svar dröjer ett par veckor.


Undersökning av magsäcken

Med anledning av Ert eventuella besök hos oss kan ni här nedan finna information om hur undersökningarna går till samt förberedelser.

Vid tveksamheter eller problem med tarmförberedelser tveka inte att kontakta oss för rådgivning.


Hur går undersökningen till?

Ett gastroskop är ett instrument som består av en böjlig slang som är ungefär en meter lång och en centimeter i diameter.

Det förs in genom munnen, ner i svalget och vidare ner i magen. Längst fram finns en liten lins med belysning och ett datachip som överför bilder av slemhinnan till en TV- skärm.

Inför undersökningen skall du fasta. Det betyder att du inte ska ha ätit eller druckit under minst sex timmar före undersökningen.

Före undersökningen får du dricka en medicin som heter Minifom och minskar skumbildningen i magsäcken. Du blir även sprejad med en lokalbedövning i halsen bedövningsmedlet skall sväljas och smakar lite beskt.

Om du tidigare reagerat allergiskt på lokalbedövning till exempel hos tandläkare, måste du informera vårdpersonalen om detta. Genom bedövningen förlorar du tillfälligt känseln i svalget vilket gör att obehagen av instrumentet minskar.

Ofta känns det som om svalget svullnar när känseln avtar, men någon egentligen svullnad är det inte fråga om. Under undersökningen får du ligga på vänster sida och får bita om ett ihåligt munstycke som instrumentet förs in genom.

På så sätt undviker du att bita om själva instrumentet, och dina tänder skyddas. Under själva undersökningen är det bra att undvika att svälja den saliv som normalt bildas i munnen utan låta den rinna ut på ett särskilt underlägg som lagts under kinden.

Själva undersökningen tar vanligtvis inte mer än tio minuter. En gastroskopi gör inte ont, men det kan kännas obehagligt just när instrumentet ska föras ner i matstrupen. Efter undersökningen får man inte äta eller dricka något på ungefär en timme.

Det beror på att svalget är bedövat och man riskerar att få ner mat eller dryck i luftstrupen. Om man skulle uppleva undersökningen som mycket obehaglig eller är väldigt orolig innan, så finns det möjlighet att få lugnande och avslappnande medicin i form av en spruta.

Man får en liten kanyl insatt i armvecket eller underarmen. Det känns som ett vanligt blodprov. Om man i samband med gastroskopin fått lugnande eller avslappnande mediciner får man stanna kvar på mottagningen i en till två timmar för övervakning och man får inte heller köra något fordon under dygnet.

Välkommen!
Besöksadress:
Engelbrektsgatan 59,
412 52 Göteborg
Copyright © 2016 Akutläkarna Specialistkliniken Heden.
Alla rättigheter är reserverade.


Länkar:
Kirurgi Heden
Mage & tarmbesvär
Kärlkirurgi
Mehran MonemiGilla oss på facebook
Besök oss på Google
GBG24 Design Webbyrå
Hem ( Akutläkarna )