Logotyp ring
Vi är en privat klinik som arbetar mot privatbetalande patienter, försäkringsbolag och företag.
För prisinformation, vänligen kontakta vår reception på:
Tel. 031-20 82 20
Lunchstängt: ⏰12:00-13:00


Till dig som inte har råd att vänta på ett screeningprogram för tjock- och ändtarmscancerVarje år diagnostiseras ca 45 000 nya cancerfall i Sverige, varav ca 6000 gäller tjock- och ändtarmscancer. 2700 personer avlider i tjock- och ändtarmscancer varje år I Sverige. Tjock- och ändtarmscancer är den näst mest allvarliga cancerformen I Sverige. Tjock- och ändtarmscancer är en sjukdom där onormala celler i tjocktarmen eller ändtarmen växer okontrollerat, i slutändan bildar en elakartad tumör.

Man kan minska dödligheten i tjock- och ändtarmscancer och prognosen är mycket god om sjukdomen upptäcks tidigt. Det finns flera olika metoder för att upptäcka tjock- och ändtarmscancer tidigt.

Enligt Socialstyrelsen samt flera studier från utlandet skulle ett screeningprogram minska dödligheten i tjock- och ändtarmscancer och öka chansen för överlevnad. Flera europeiska länder har redan infört screening för tarmcancer. Screening innebär undersökning av ett större antal människor för att finna förstadier till en sjukdom eller en sjukdom innan den har gett symtom.

Vanligaste tjock- och ändtarmscancer screening test är att kontrollera blod i avföringen (F-Hb) eller använda ett instrument för att titta på slemhinnan i tjocktarmen och ändtarmen (sigmoidoskopi och koloskopi). Koloskopi är säkraste metoden att upptäcka cancer och polyper.

Flera exporter rekommenderar att folk med den genomsnittliga risken för tjock- och ändtarmscancer startar regelbunden screening vid 50 års ålder och fortsätta tills åldern 75 så länge som deras resultat är negativa.

Människor med högre risk att utveckla tjock- och ändtarmscancer kan behöva börja screening vid en yngre ålder och kan behöva screenas oftare än de med genomsnittliga risken.

Av ekonomiska skäl kommer att dröja åtminstone 5-7 år innan en screening för tjock- och ändtarmscancer införs inom Västra Götalandsregion. Har befolkningen i Västra Götalandsregion råd att inte genomgå undersökning av tjocktarmen (koloskopi) för att eventuellt upptäckta tjock- och ändtarmscancer tidigt?

Akutläkarna Specialistkliniken Heden erbjuder regelbundna koloskopi kontroller för personer vid 50 års ålder tills 75-80 års ålder samt yngre människor med högre risk att utveckla tjock- och ändtarmscancer.

För mer information var god kontakta oss, 031-20 82 20 eller info@akutlakarna.se

2015-04-10

Mehran Monemi


Specialist i kirurgiBesöksadress:
Engelbrektsgatan 59,
412 52 Göteborg
Copyright © 2017 Akutläkarna Specialistkliniken Heden.
Alla rättigheter är reserverade.


Länkar:
Kirurgi Heden
Mage & tarmbesvär
Kärlkirurgi
Mehran MonemiGilla oss på facebook
Besök oss på Google
Hem ( Akutläkarna )
Webbdesign GBG24