Logotyp ring
Vi är en privat klinik som arbetar mot privatbetalande patienter, försäkringsbolag och företag.
För prisinformation, vänligen kontakta vår reception på:
Tel. 031-20 82 20
Lunchstängt: ⏰12:00-13:00


Inför en ljumskbråck operation


Vad är ett ljumskbråck?


Ljumskbråck är en försvagning eller defekt i bukväggen. Själva bråcket är en utbuktning av bukhinnan som ligger under huden. Har man ett bråck pressas bukhinnan ut genom öppningen i bukväggen av bukinnehållet, vanligtvis tarm och/eller bukfett (så kallat ”tarmkäx”). Ljumskbråcket sitter i ljumsken. Bråck som sitter ner mot låret kallas ”lårbråck”.

Ett ljumskbråck kan inte försvinna av sig själv, men innehållet i bråcket kan åka in och ut genom den försvagade öppningen i bukväggen under dagen. Bråckets storlek ökar vanligtvis med tiden.

Vad beror det på?


Orsakerna till varför man får ljumskbråck är en kombination av ärftliga faktorer och en allmän vävnadsförsvagning som kommer med ökad ålder. Ett ljumskbråck kan vara medfött och uppstår under fostertiden när testiklarna, som bildas inne i bukhålan, vandrar ner till pungen. Denna ”gång” mellan bukhåla och pung tillbakabildas normalt, men inte hos alla. Detta är också förklaringen till varför 9 av 10 som drabbas av ljumskbråck är män. Bråck som uppstår senare i livet beror vanligtvis på den gradvisa försvagningen av bukväggen.

Vad kan påverka utvecklingen av ljumskbråcket?

Vanligtvis utvecklas bråck utan att man kan säkerställa någon speciell orsak. Många märker att man fått ett bråck i samband med till exempel ett tungt lyft. Övervikt kan möjligen bidra till bråckuppkomst. Sällsynta nervsjukdomar kan leda till bukväggssvaghet och bråck. Sjukdomar med ökad mängd bukvätska ger ökad bråckförekomst

Hur vanligt är det?


Ljumskbråcksoperation är det vanligaste kirurgiska ingreppet som utförs i Sverige och västvärlden. 16 – 20 000 personer opereras årligen i Sverige. Mer än 90 % av de drabbade är män och 25 % av alla män drabbas någon gång i livet. Ju äldre man är, desto vanligare är det med ljumskbråck.

Vad är det för symtom på ljumskbråck?

  • En utbuktning i ljumsken som vanligtvis försvinner när man lägger sig ned och trycker på den
.
  • Smärtor när man rör sig och som oftast försvinner när man lägger sig ned
.
  • Tyngdkänsla och ibland molande värk
.
  • Man kan även ha ett ljumskbråck och vara helt symtomfri och utan någon smärta
.
  • Hos överviktiga personer kan bråcket ibland dölja sig i fettvävnaden.

Komplikationer vid ljumskbråck?


Den allvarligaste komplikationen till ljumskbråck är vad vi kallar för akut inklämning. Då fastnar en bit tarm i bråcket och detta ger tarmvred. Du får då rejält ont över svullnaden, kanske kräks du och det kan ge ordentliga buksmärtor. Upplever du detta skall du direkt söka på en akutmottagning. Detta är dock sällsynt och drabbar mindre än 1 av 10 av alla ljumskbråckspatienter.

Hur behandlar man ljumskbråck?


Vanligtvis kräver ett ljumskbråcksoperation. Den utförs vanligast i narkos eller lokalbedövning tillsammans med lugnande/rogivande mediciner och via ”öppen” operation, det vill säga operation igenom skinnet i ljumsken. I vissa fall kan ”titthålsoperation” vara aktuell. Vilken typ av operation som är lämpligast för dig får du besked om vid mottagningsbesöket.

Operationen innebär att man reparerar öppningen/defekten i bukväggen (bråcket). Vid alla operationer används ett special nät av plast, för att förstärka reparationen. Nätet gör att återfallsrisken minskar och det går att komma igång med alla vardagliga aktiviteter i princip med en gång. Vid titthålsteknik används nätinläggning rutinmässigt. Det finns inga rapporter om att något nät gett någon frånstötningsreaktion eller skapat någon allergisk påverkan. Risken för återfall är liten, bara någon enstaka procent.

Före operationen


På operationsdagen träffar du din läkare och sjuksköterska före operationen och kan då ställa ytterligare frågor om det är något du undrar över. Du skall tvätta hela kroppen med DESCUTAN (en bakteriedödande tvål) enligt anvisning. Du skall däremot inte raka operationsområdet.

Efter operationen


Efter operationen kommer du till uppvakningsavdelningen på Akutläkarna för observation några timmar innan du får åka hem. Enstaka patienter kan behöva stanna kvar över natten. Innan du lämnar operationsenheten får du diskutera sjukskrivning med din läkare, normal sjukskrivning är en till två veckor om du har något tungt arbete. Du förses med recept till smärtstillande mediciner för de närmaste dagarna.

Det underlättar för dig om någon anhörig hämtar dig på operationsenheten och att någon är med dig hemma under resten av operationsdygnet.

Hemma efter operation


Det är mycket vanligt att huden kring operationsområdet, och även penis och pung, blir lätt svullen, blåsvart och missfärgad. Detta beror på en ytlig blodutgjutning i underhuden som är helt ofarlig och som försvinner av sig själv. Blir operationsområdet mer kraftigt svullet eller väldigt ömt med rodnad skall

du kontakta oss. Detta kan vara tecken på större blödning och/eller, sällsynt, infektion. Du kommer att känna smärtor i olika grad de första 1 - 2 veckorna efter operationen. De medskickade smärtstillande medicinerna kommer att hjälpa mot detta.

Allt som känns bra kan du göra efter operationen, men undvik alltför tunga lyft och ansträngningar som utlöser smärta i operationsområdet/ljumsken.

För mer information var god kontakta oss, 031-20 82 20 eller info@akutlakarna.se


Besöksadress:
Engelbrektsgatan 59,
412 52 Göteborg
Copyright © 2017 Akutläkarna Specialistkliniken Heden.
Alla rättigheter är reserverade.


Länkar:
Kirurgi Heden
Mage & tarmbesvär
Kärlkirurgi
Mehran MonemiGilla oss på facebook
Besök oss på Google
Hem ( Akutläkarna )
Webbdesign GBG24