Undersökning av magsäcken

Med anledning av ditt kommande besök hos oss kan du här nedan finna information om hur undersökningen går till samt förberedelser.

031 - 20 82 20    info@akutlakarna.se

Ring oss 031 - 20 82 20 eller mejla oss: info@akutlakarna.se

Med anledning av ditt kommande besök hos oss kan du här nedan finna information om hur undersökningen går till samt förberedelser. Äter du några mediciner var god tag med medicinlista till undersökningen. Äter du någon blodförtunnande medicin och inte fått info om detta, var god ring kliniken omgående. Om du i nuläget äter medicin som Omeprazol eller Esomeprazol skall du sluta ta dessa till efter underökningen.

Hur går undersökningen till?

Inför undersökningen skall Du ha fastat. Det betyder att du inte ska ha ätit eller druckit under minst sex timmar före undersökningen. Ett gastroskop är ett instrument som består av en böjlig slang med fiberoptik, som är ungefär en meter lång och en centimeter i diameter. Det förs in genom munnen, ner i svalget och vidare ner i magen. Längst fram finns en liten lins med belysning och ett datachip som överför bilder av slemhinnan till en TV- skärm.

Före undersökningen får du dricka en medicin som heter Minifom och som minskar skumbildningen i magsäcken. Vid behov blir man sprejad med lokalbedövning i halsen som skall sväljas och smakar lite beskt. Informera vårdpersonalen om Du tidigare reagerat allergiskt på till exempel tandläkarbedövning. Genom bedövningen förlorar du tillfälligt känseln i svalget vilket gör att obehaget av instrumentet minskar. Ofta känns det som om svalget svullnar när känseln avtar, men någon egentlig svullnad är det inte fråga om. Under undersökningen ligger man på vänster sida och får ett bitskydd i munnen som instrumentet förs in genom. På så sätt skyddas Dina tänder och man undviker att bita i själva instrumentet

Instrumentet förs ner via svalget och ner i matstrupen. Under själva undersökningen skall man undvika att försöka svälja den saliv som normalt bildas i munnen, utan låta den rinna ut på underlägget som lagts under kinden. Själva undersökningen tar vanligtvis 3-8 minuter. En gastroskopi gör inte ont, men kan kännas obehagligt just när instrumentet ska föras ner i matstrupen. Läkaren som gjort undersökningen ger besked om resultatet. Om vävnadsbitar skickas för mikropskopisk undersökning kommer svar efter cirka 4 veckor, beroende på frågeställningen.

Om du fått lokalbedövning får du inte äta eller dricka något på 60 minuter efter undersökningen. Detta för att svalget är bedövat och man riskera att få ner mat eller dryck i luftstrupen. Om man skulle uppleva undersökningen som mycket obehaglig eller är väldigt orolig innan, finns möjlighet att få lugnande och avslappnande medicin i sprutform. Ett litet plaströr sätts i armvecket eller underarmen. Det sticks som vid ett vanligt blodprov och man använder röret till att spruta in medicinen. Lugnande medicin kan ge upphov till minnesförlust av den information som ges före, under och efter undersökningen. Du får heller inte köra något fordon under de närmaste 24 timmarna. Du är välkommen att ringa oss dagen efter och prata med sköterskan för mer information.

Välkommen till oss!

Dr Mehran med personal

Vill du se videor om våra tjänster?

besök vår YouTube-kanal eller klicka knappen och se direkt. Se video

Operation

Vi utför operationer inom allmänkirurgi och kärlkirurgi.

Mag & tarmbesvär

Vi hjälper dig som har mag och tarmbesvär eller allmänmedicinska åkommor.

Hjärtbesvär

Har du kardiologiska besvär är du välkommen till vår klinik i centrala Göteborg.

Försäkring

Alla är välkomna att söka till oss privat eller via sitt försäkringsbolag.

BMI

Viktminskning utan kirurgi. Göteborgs BMI programmet.

Operationsavdelning

Vår moderna operationsavdelning ligger i Högsbo, Västra Frölunda i Göteborg.