Pulsåderbråck

Pulsåderbråck (aneurysm) på stora kroppspulsådern i magen innebär att ett avsnitt av pulsådern vidgas.

031 - 20 82 20 info@akutlakarna.se

Pulsåderbråck

Pulsåderbråck (aneurysm)

Pulsåderbråck (aneurysm) på stora kroppspulsådern i magen innebär att ett avsnitt av pulsådern vidgas. Detta kan göra att kärlväggen blir försvagad. De flesta som får ett pulsåderbråck har inga besvär av det, men om bråcket brister är det livshotande eftersom man kan få inre blödningar. Riskfaktorer för att få sjukdomen ökar om man t.ex. röker, har eller har haft kärlkramp i hjärtat eller benen, har sjukdomen i släkten eller har högt blodtryck, ålder, KOL och/eller bukfetma. Särskilt viktigt är att inte röka eftersom det är vanligare att rökare får brustet kroppspulsåderbråck än icke-rökare. Att sluta röka minskar även risken för att ett pulsåderbråck i magen blir större.

Symtom

För det mesta kan man inte själv känna ett pulsåderbråck i magen, men om bråcket växer snabbt kan man känna smärta, det ömmar eller pulserar i magen. Om bråcket brister får man ofta plötsliga smärtor i magen eller nedre delen av ryggen.

Behandling

Man kan leva med ett måttligt stort pulsåderbråck i magen utan egentlig risk om det kontrolleras regelbundet. Om bråcket växer i tjocklek till en viss gräns opereras man oftast i förebyggande syfte för att undvika en bristning. Om bråcket brister är det viktigt att snabbt komma till sjukhus och bli opererad. Du är välkommen att boka din konsultation hos en av våra erfarna kirurger.

☎ 031 - 20 82 20

E-post: info@akutlakarna.se

Besök: Engelbrektsgatan 59, 412 52 Göteborg

personal bild
Clients
Clients
Clients
Clients
Clients
Clients