bakgrund bild

Analfissur

Analfissur är en smärtsam spricka i ändtarmsområdet som kan orsakas av förstoppning och överdriven ansträngning vid tarmtömning. Symtom inkluderar intensiv smärta, blod i avföringen, och irritation. Diagnos görs genom fysisk undersökning och proktoskopi. Behandling inkluderar konservativa metoder som kostförändringar och medicinsk behandling, samt i sällsynta fall kirurgisk ingrepp. Akutläkarna Specialistkliniken Heden erbjuder snabb diagnos och behandling för analfissurer inom 1-2 dagar utan remiss.

031 - 20 82 20 info@akutlakarna.se

Vad är en Analfissur?

En analfissur är en smärtsam spricka eller sår i ändtarmsområdet, ofta orsakad av förstoppning eller överdriven ansträngning vid tarmtömning.

Symtom på Analfissur:

- Intensiv smärta under eller efter tarmtömning.
- Förekomst av blod i avföringen eller på toalettpapper.
- Obehag, klåda och irritation i ändtarmsområdet.

Diagnos och Utvärdering:

En grundlig fysisk undersökning av ändtarmsområdet. Patientens smärta avgör om man kan utföra en noggrann bedömning med hjälp av ett proktoskop i samband med fösta besöket.

Konservativ Behandling:

- Fibrerik kost och ökat vätskeintag för att förhindra förstoppning.
- Användning av lokalbedövande krämer eller salvor för smärtlindring.

 

Medicinsk Behandling:

Rektalkräm för att slappna av sfinktermuskulaturen och främja läkning. I vissa fall övervägs injektion av Botox för att slappna av sfinktermuskulaturen och främja läkning.

Kirurgisk Behandling (Sällsynta Fall):

Om analfissuren inte svarar på medicinsk behandling med rektalkräm och Boitox injektion, kan kirurgisk ingrepp övervägas. Kirurgisk behandling utförs i lokalbedövning/ narkos som en enkel procedur.

Prognos för Analfissur:

Med lämplig behandling och livsstilsförändringar är prognosen för analfissur generellt god. Risken för återkommande fissurer minskar genom att förebygga förstoppning och undvika överdriven ansträngning vid tarmtömning. Det är viktigt att konsultera våra specialister på Akutläkarna Specialistkliniken Heden om du upplever symtom på analfissur för korrekt diagnostisering och behandling. Vi strävar efter att erbjuda effektiv och skräddarsydd vård för varje patient.

Clients
Clients
Clients
Clients
Clients
Clients