Navelbråck

Navelbråck är en svaghet i bukväggen som skapar en utbuktning i navelområdet. De kan orsaka smärta och obehag. Operation är oftast rekommenderad för vuxna med navelbråck för att minska risken för komplikationer.

  031 - 20 82 20   info@akutlakarna.se

Vad är navelbråck?

Naveln är en rest efter navelsträngen och är fäst med en fibrös ring till bukväggen. Området är svagt, och medfödda navelbråck är inte ovanliga. Navelbråck består av en liten säck av bukhinna som glidit ut genom en försvagning i bukväggen. Navelbråck förekommer hos 2 % av den vuxna befolkningen i Sverige.

Symtom vid navelbråck

Utbuktning i naveln och eller smärta från bråcket. Bråcket kan bli större vid stående och minska vid liggande position.

Komplikationer vid navelbråck

Bråcket kan bli inklämt. Då fastnar vävnaden utanför bukhinnan, det blir hårt och ömt och går inte att trycka tillbaka in igen. Då är bråcket inklämt och det bör då bedömas akut av en kirurg.

Utredning

• Oftast räcker det med en klinisk undersökning för att diagnostisera bråcket.
• Komplettering med ultraljud kan ibland behövas.

Hur behandlar man navelbråck?

De flesta anser att navelbråck hos vuxna bör opereras då de har en relativt hög risk för inklämning.

Operation

Operationen utförs vanligtvis i narkos eller lokalbedövning, eventuellt med extra lugnande mediciner. Detta är ett dagkirurgiskt ingrepp vilket innebär att du kan åka hem samma dag.

Den vanligaste tekniken man använder sig av är öppen operation med suturplastik eller nätplastik. Detta innebär att man syr ihop bukväggen med en tråd i flera lager eller lägger in ett prolenenät som som förstärker bukväggen. Detta för att minska risken för att ett nytt bråck uppstår. Du får ligga kvar under några timmar på UVA och få lite fika. Sedan kan du åka hem.

Uppföljning efter operationen

Dagen efter operationen kommer du att kontaktas av vår operationskoordinator eller kirurg. Vi planerar därefter ett återbesök 10 dagar efter ingreppet för eventuell suturtagning samt inspektion av såret.

Sjukskrivning

Vanligtvis behövs ingen sjukskrivning. Du kan vara hemma från jobbet en vecka utan sjukskrivning. Du bör dock undvika tunga lyft och kraftigare fysisk ansträngning under några veckors tid.